Een veilige auto-vakantie met Peters

Een veilige auto-vakantie met Peters

Ben je van plan deze zomer een autovakantie te plannen? Dan is het zaak om zo goed mogelijk voorbereid op weg te gaan. We helpen je graag een handje met deze vijf handige tips om een veilige autovakantie te garanderen. Je auto periodiek onderhouden is belangrijker, maar ook als bestuurder kun je een handje helpen oom de kwaliteit van je vakantie te garanderen! Lees onze vijf tips en laat je verrassen.

Bandenspanning en bandenprofiel

Zonder de vier cirkels van geluk zou de auto een stuk stroever rijden. Het is dus belangrijk de bandenspanning en het profiel goed te controleren voor je aan je reis begint. Wanneer je banden namelijk afgesleten zijn, en het profiel dus afgenomen is, kun je je grip verliezen, juist op de momenten dat je deze hard nodig kunt zijn. Te zachte en te harde banden kunnen daarentegen weer extra snel slijten en je brandstofverbruik omhoog drukken. Zorg dus dat alles op rolletjes loopt, of meer; op banden rolt.

Olie vervangen, verversen of bijvullen

Vaak vergeten we nog wel eens het oliepeil van onze trouwe vierwieler te controleren. Op korte afstanden levert dit vaak geen problemen op, maar zonder olie zitten midden op een Zwitserse alp is alles behalve prettig. Lees dus voor vertrek goed je oliepeil af en vul hem desnoods nog even bij!

Nog geen nieuwe olie nodig? Leg voor de zekerheid een flesje in de kofferbak. Zo ben je op het ergste voorbereid.

Een schone ruit

Naast het oliepeil is het ook zeker niet verkeerd om je ruitenwisser vloeistof even bij de vullen voor je op weg gaat. Deze kan goed van pas komen bij een stoffige vooruit of als er een vogel een lieftallige boodschap voor je heeft achtergelaten. Tevens houdt het de ruitenwissers soepeler en gaat zo slijtage van de rubbertjes tegen!

Extra veiligheid

Heb je alles nagekeken, bijgevuld en vervangen? Laat dan voor de zekerheid ook nog even naar je remschijven en distributieriem kijken. Dit zijn onderdelen die erg slijtage gevoelig zijn en je een pijnlijke auto vakantie kunnen bezorgen als ze het begeven. Zonder remschijven wordt het uitwijken voor die geit midden op dat Italiaanse weggetje toch een hele opgave!

Overbelasting

Denk bij het inladen van de auto ook aan het verdelen van het gewicht. Wanneer de kofferbak overbeladen is, zal dit gewicht extra zwaar op de achteras drukken. Hierdoor zullen je achterbanden onregelmatig slijten van je voorbanden, kan het je remweg verlangen en drukt het ook nog is je snelheid naar beneden. Zorg dus dat je auto goed in balans is als het om bepakking gaat en overweeg een dakkoffer!

Gouden tip

En de aller belangrijkste tip: voor je op vakantie gaat kun je even bij de garage langs rijden, als het al weer even geleden is. Deze vakmensen kunnen je precies vertellen wat er aan vervanging toe is en kunnen je ook nog het nodige advies geven. Een gouden tip dus! Mis jij nog een tip? Laat het in de reacties weten!

About Author

Lourens Rozema

Leave Your Reply